|
Fitnes - powerlifting forum fitnes, prehrana, treningi
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Mitch Administrator foruma
Pridružen/-a: 11.09. 2008, 06:27 Prispevkov: 2136 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: 12 Jan 2009 12:13 Naslov sporočila: Maščobe |
|
|
MAŠČOBE
Maščobe ali lipidi so spojine rastlinskega in živalskega izvora, ki niso topne v vodi, temveč v organskih topilih.
Ločimo:
-Enostavne (t.i. prave maščobe in olja)
-Sestavljene maščobe (najpomembnejši med njimi so fosfolipidi in steroidi)
Enostavne maščobe so kemijsko estri glicerola (vrsta alkohola) in treh višjih maščobnih kislin, zato jih imenujemo te lipide trigliceridi (zgornji formuli)
Glicerol in maščobne kisline so kemijsko povezani z estrskimi vezmi (rdeče brave, spodnja formula).
Osnova vsake maščobne kisline je ogrodje iz različnega števila ogljikovih atomov.
Estrske vezi (rdeče brave, spodnja formula)se razcepijo tako, da se nanje veže voda (vijola barve, v sredji formuli), torej s hidrolizo. Pri tem razpadejo maščobe na glicerol in posamezne maščobne kisline (formula na sredini)
Triglicerid (formula na sredini) nastane iz glicerola in treh maščobnih kislin (v našem primeru iz palmitinske, stearinske in oleinske); (v srednji formuli, zelena barva)
Strukturni model triglicerida
Osnovna formula za popolnoma nasičene maščobne kisline je CH3-(CH)n-COOH.
Če so ogljikovi atomi med seboj povezani z enojnimi vezmi so nasičene maščobne kisline (z vodikom).
Nasičene in dolge maščobne kisline so pri sobni temperaturi trdne (masti). Bolj kot je proizvod nasičen, bolj trden je pri sobni temperaturi.
Najdemo jih v mesu, dietnih proizvodih, jajcih, oreščkih, kokosovemu olju in palmovemu olju.
Če so ogljikovi atomi med seboj povezani z vsaj eno dvojno vezjo so nenasičene maščobne kisline.
Trigliceridi z nenasičenimi maščobnimi kislinami in s kratkimi verigami ogljikividikov so tekoči. To so olja.
Nenasičene maščobne kisline najdemo v ribah in v večini rastlinskih olj.
Nasičene in nenasičene maščobne kisline so prikazane na zgornji sliki (na desni strani)
Polinasičena rastlinska olja se lahko spremenijo iz tekočih v trdna, tako da jih naredimo bolj nasičene
Trigliceridi so estri glicerola.
Shranjeni so v telesu za prihodnjo uporabo.
Monogliceridi ali digliceridi se v telesu nahajajo v majhnih količinah, predvsem kot metabolne vmesne stopnje v biosintezi in razgradnji lipidov, ki vsebujejo holesterol.
Trigliceridi sestavljeni izreh hidroksilnih skupine glicerola in maščobnih kislin so najpogostejše maščobe v človekovem organizmu.
Maščobe se med seboj veliko raje povezujejo v primerjavi z drugimi hidrofobnimi mulekulami. Zato imajo neobhodno vlogo pri sestavi celičnih membran.
CH3(CH2)14-COO
Nepolarni (hidrofoben) - polarni (hidrofilen)
Hidrofobnost trigliceridov je učinkovitejša za telesno energijsko zalogo kot glikogen.
Shranjujejo se v posebnih maščobnih celicah- adipociti.
V normalnem človeku predstavlja maščoba 99% zalog energije, glikogen pa le 1%.
Prednosti Trigliceridov:
1.) čisti triglicerid da dva in polkrat več ATP-ja kot čisti glikogen
2.) trigliceridi se lahko shranjujejo] brez odvečne vode.
Glikogen je pa zelo hidrofilen in nase veže še približno dvakrat tolikšno težo vode, kot je težak sam.
Tako bi enaka količina shranjene energije, če se bi shranjevala le v obliki glikogena, tehtala približno štirikrat več, kot pa če je shranjena v obliki trigliceridov.
3.) Povprečen človek (70kg, moški) shrani v jetrih in mišicah približno 350g glikogena (to je 1400kcal; 350x4kcal), kar je komaj dovolj za delovanje funkcionalnih telesnih sistemov pri 24 urnem postu.
V nasprotju pa telesna zaloga lipidov pri normalnem človeku zagotavlja dovolj energije za več tedensko preživetje brez vnašanja hrane.
- maščobe imajo tudi pomembno vlogo pri sintezi steroidnih hormonov, ki vključujejo spolne hormone (estrogen, progesteron in testosteron )
- Prostaglandini, ki izhajajo iz maščobnih kislin, so vpleteni v vnetne procese, obnovo tkiva, gladko mišično kontrakcijo in drugo.
- Fosfolipidi služijo pri izgradnji mielinskih ovojnic okoli aksonov živčnih celic.
- Lecitin se nahaja v žolču in pomaga emulgirati maščobe
- Maščobe so pomembne tudi za vnašanje in shranjevanje v maščobi topnih vitaminov v organizem (vitamin A,D,E in K). Shranjujejo se v maščobnih tkivih, kjer je že shranjena maščoba za energijsko rezervo. Ker se lahko shranjujejo (v nasprotju z vitamini topnimi v vodi), je mogoče, da se ti vitamini kopičijo v organizmu do točke ko postanejo toksični. Tako je znano, da kronično prekomerno uživanje vitamina A (3-10x vnos priporočenega dnevnega vnosa) vodi v bolečino v kosteh in mišicah, poškodbe kože, izgubo las in povečanja velikosti jeter.
Prekomerno uživanje vitamina D pa odlaganje kalcija v ledvicah, srcu in krvnih telescih in podobno.
V vodi topni vitamini (vitamina B in C) se skupaj z vodo absorbirajo iz črevesja in v telesu ostanejo le kratek čas preden se izločijo, zato jih moramo redno nadomeščati s hrano (tudi dodatki s kapsulami in v prahu)
Poleg naštetega, adipozno tkivo obkroža, podpira in varuje notranje organe. Adipozno tkivo pod kožo je izolator, kar preprečuje izgubo telesne temperature. _________________ Spletna stran:
http://mitjahumar.synthasite.com/
E-mail: triatlon.moci@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|